Általában ha jön egy ünnep akkor kipróbálok a jól bevált receptek mellé 1-1 új sütit is. Most Húsvétkor a választás a Vendégváró ( azaz Cseszkó ) szeletre esett. Találtam elég sok receptet. Természetesen szokás szerint én is módosítottam rajta. Biztosan többször fogom még elkészíteni mert bár sok-sok lépésből áll az elkészítése ( de megéri a fáradságot )
A kakaós tészta hozzávalói :
20 dkg finomliszt
5 dkg sütőmargarin ( vajízű ha van )
5 dkg kristálycukor
4 evőkanál kakaópor ( cicás :) )
Fél csomag sütőpor
kb. 1 dl tej ( nem ragadós,jól nyújtható állag eléréséig adagolom apránként )
Az összes hozzávalót egy tálba teszem és jól nyújtható,nem ragadós állúra gyúrom. Kb 1 cm vastagságúra ( vékonyra ). Az alapreceptek szerint felezni kell a tésztát és 2x külön-külön megsüti egy kis tepsi alján. Én ezt egyszerre megcsináltam egy nagy tepsi belsejét használva ( sütőpapírral kibélelve ) Minek sütnék 2x kicsit ha egyszerre is megsüthetem nagyban. Szóval a nagy tepsibe helyezem a nyújtott tésztát megszurkáltam villával a tetejét és előre melegített sütőben kb 10-12 perc alatt 170 °C-on megsütöttem. Ha meghűlt akkor félbe vágtam ( így a sütemény alja és teteje egyszerre elkészült ) Miközben sült addig a vaníliás piskóta tésztáját kevertem ki ( ami kb. egy sima piskóta alap csak a mennyiség nem a szokásos 6 tojás és társai )
A vaníliás piskóta hozzávalói :
4 db tojás
4 evőkanál kristálycukor
4 evőkanál finomliszt
+ 1 csomag vaníliás cukor
( sütőpor nem szükséges mert akkor nagyon megnőne )
A tojásokat szétválasztom. A fehérjét habbá verem majd a cukor-tojássárgája mixbe keverem. Végül a habos masszához hozzáadom a lisztet. Szintén sütőpapírral bélelt tepsibe teszem ( praktikus olyan tepsit választani ami fele akkor mint a nagy tepsi,hogy a méretek egyezzenek. Persze ha nincs ilyen méretű akkor marad a kakaós piskóta 2x sütése ) A piskótát kb 40 perc alatt ( szép aranybarna szín eléréséig ) 160 °C-on sütöm.
Amíg sül addig elkészítem a vaníliás krémet. Igazából az alap krém egy házi pudding amit aztán habosítunk vajjal-cukorral. Tehát ha valaki nagyon siet akkor vanília puddinggal helyettesítheti,gyorsíthatja az elkészítési időt.
A krém hozzávalói :
5 dl tej
3 evőkanál liszt
1 csomag vaníliás cukor
1 tojás
20 dkg margarin ( vajízű ha van )
15 dkg porcukor
Felteszem a tűzre a tejet forrni,amikor langyosodik akkor belekeverem a lisztet,a vaníliás cukrot és a tojást. Összefőzöm lassú tűzön amíg sűrű pudding jellege lesz. Megvárom,hogy lehűljön/ langyosra és hozzáadom a margarint-porcukrot amit előzőleg gépi habverővel sűrű krémmé kevertem ( egy könnyű habos massza-krém az eredmény )
A végén már csak a tésztákat és a krémet kell rétegezni. Az alábbiak szerint :
-kakaós tészta
-krém
-vaníliás piskóta
-krém
-kakaós tészta
Én mivel nagyon édes szájú vagyok,sőt az egész család az ezért a tetejére még egy tábla étcsokit ( vízzel hígítva ) gőz fölött olvasztottam és bevontam az egész sütit. Szerintem a tetejére akár egy kis kókusz reszelék is elfért volna ( mint pl a Kinder pingui esetén )
Íme a kép a ,,remekműről,, nem tökéletes ( következőre már ismervén a receptet szerintem látványosabbra fog sikerülni )
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése