Sokaknál kiveri a biztosítékot ha hamis receptet lát,de valljuk be nem minden alkalommal van pénze az embernek az előírt hozzávalókat/mennyiségeket megvenni/betartani. Én is rengeteg esetben módosítok a recepteken ( szinte mindig ) de ritkán fogok mellé. A Tiramisu az egyik olyan desszert aminek már vagy 10 verzióját kipróbáltam. Természetesen először az igazi receptet Mascarpone-val. Nagyon finom volt,de nem ragaszkodok kifejezetten az alap ízhez. A most leírt receptet éppen tegnap találtam ki vásárlás közben. Kicsit kockázatosnak bizonyult,de a végeredmény az eddigi legfinomabb általam készített Tiramisu lett.
Hozzávalók egy 21 cm átmérőjű tortaformához ( kb 10 szelet )
500 g tejföl ( 12%-os )
3 csomag ( 30 g ) vaníliás cukor
4-5 evőkanál porcukor ( ízlés szerint )
150 ml cukrozott habkrém alap ( Meggle )
1 csomag babapiskóta
1 dl fekete frissen lefőzött kávé
1 evőkanál natúr kakaópor
Egy nagy keverőtálba beleteszem a tejfölt,a porcukrot,vaníliás cukrot majd elkeverem. A habalapot alacsony fokozatú habverővel közepes sűrűségű majdnem kemény habbá verem. A habot és a tejfölös masszát összeöntöm és sűrű sajtkrém állagúra keverem. Fogom a csattos tortaformát és az aljára egy réteg krémet kenek. Utána 1 réteg babapiskóta következik ( valami rendszert találjon ki mindenki az elején,hogy szép egységes legyen majd a mintázata ) Ha elhelyeztük a babapiskótát akkor egy-egy kiskanálnyi kávét ráfolyatunk a darabkákra. Ízlés szerint a kávé után egy icipici kakaót hinthetünk a piskótára ( még érettebb ízt eredményez ) Utána egy újabb réteg krém következik,amire piskóta réteg kávéval locsolva kerül. Rétegezhetjük addig amíg a krém-piskóta kitart ( én általában 3 szintesre készítem ) A lényeg,hogy a tetejére krém maradjon ! Hűtőbe teszem tálalásig ( a legjobb ha egy éjszakát tud pihenni,összeérni ) Egy díszes tálra helyezem amiben kínálni fogom. Tálalás előtt a szélét kés segítségével óvatosan elválasztom a tortaformától majd kakaóport hintek a tetejére vékony rétegben. Végül szeletelve kínálom :)